Erikoishammasteknikon vastaanotto / hammasproteesit ​Helsinki ja Sipoo

Ohjeita hammasproteesien käyttäjälle

Hammasproteesit ja syöminen

Syöminen hammasproteesi suussa voi tuntua aluksi vieraalta. On kuitenkin hyvä totutella pitämään proteesia syödessä ensimmäisestä päivästä lähtien ja varata riittävästi aikaa rauhalliseen ruokailuun. Paloitellun, murean ja pehmeän ruoan nauttiminen on aluksi helpointa. Pureskelussa täytyy muistaa käyttää sivuhampaita, ei etuhampaita. Näin proteesi pysyy parhaiten paikoillaan. Proteesien kiinnitykseen on myös kiinnitysvoiteita, joiden avulla hammasproteesit pysyvät paremmin paikoillaan ja mm. syöminen ja juominen helpottuu. Kiinnitysvoiteita ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.

Hammasproteesien puhdistus ja hygienia

Huolellinen päivittäinen suuhygienia ja hammasproteesin puhdistaminen on ehdottoman tärkeää, sillä sylki ja kieli eivät puhdista suuta riittävän tehokkaasti. Hammasproteesi tulisi puhdistaa ainakin kaksi kertaa päivässä; aamuin ja illoin, mutta mielellään myös aina ruokailun jälkeen.

 

Proteesi pestään erityisellä hammasproteesille tarkoitetulla harjalla. Harjan tulee olla pehmeä, koska kova proteesiharja naarmuttaa proteesin akryylipinnan karheaksi. Sähköhammasharja on ihanteellinen hammasproteesien puhdistukseen.

 

Ruoan väriaineet tarttuvat karheaan pintaan ja hammasproteesin pinta tummuu. Hammasproteesit pestään hammasproteeseille tarkoitetulla puhdistusaineella, myös astianpesuaine soveltuu erityisen hyvin proteesien puhdistukseen. Hankausaineita sisältäviä tahnoja tulee välttää. Huuhtele proteesit aina lämpimällä tai haalealla vedellä, ei kuumalla - kuuma vesi pilaa proteesit.

 

Asianmukainen ja säännöllinen suun ja hammasproteesin hoito edistää suuhygieniaa ja ehkäisee suusairauksia. Muista myös säännölliset huollot ja tarkastukset, jotta suusi pysyy terveenä ja proteesit hyvässä kunnossa.

 

Hammasproteesin puhdistusaineista ja tarvikkeista sekä erilaisista kiinniteaineista kannattaa keskustella erikoishammasteknikon kanssa.

Hammasproteesit nukkuessa

Yleinen neuvo on nukkua ilman hammasproteesia. Nukkuessasi ilman proteesia suu ja limakalvo saavat levätä ja suun tulehdusten vaara pienenee. Keinoikenien akryylimateriaali säilyttää parhaiten muotonsa ja ominaisuutensa kosteassa. Suosittelenkin säilyttämään proteeseja yön yli vesilasissa. Kosteassa viihtyvien bakteerien vuoksi tulee kuitenkin muistaa pestä proteesit sekä ennen vesilasiin laittamista, sekä ennen kuin laitat proteesit yön jälkeen takaisin suuhusi.

© 2015 Apuhammas Oy Erikoishammasteknikko Paavo Yliluoma